Dones rebels. Històries contra el silenci

Aina Torres i Rexach recupera en aquest llibre el referent de vint- i-dues dones d’arreu de la nostra geografia que van prendre partit per enderrocar els murs del patriarcat. Milicianes, aviadores, matemàtiques, pintores, compositores, polítiques, escriptores, metgesses, esportistes, sindicalistes, periodistes, mestres, activistes veïnals…
Un mosaic de narracions que, acompanyat de les il·lustracions d’Helena Pérez García, emociona i estremeix amb històries de supervivència, de victòries amagades, de somnis trencats, d’exilis forçats, de fites invisibilitzades. De dones relegades pel fet de ser dones. Un llibre, en definitiva, per a contribuir a forjar una nova memòria popular: la de les protagonistes silenciades de la nostra història.

Fitxa tècnica
Preu: 
20 €
Pàgines: 
176
Format: 
16 x 22,5
Primera edició: 
Març 2019
Il·lustració de coberta: 
Helena Perez Garcia
ISBN: 
978-84-16698-29-5
La crítica diu

Com posar noms així com ha fet l’Aina, oferint, dels múltiples laberints de cadascuna d’aquestes vides, la seva lectura, el seu angle particular de relació amb els fets coneguts i amb tot allò que no té per què tenir imatge (la por, la fúria, l’enyor, la revolta, els murs, la llibertat, la difícil llibertat), la seva aportació a la construcció d’un llegat a partir, en paraules seves, de pell refusada, de mirada proscrita i de paraula abolida, l’Helena els posa cara, en tria una expressió, en destaca un gest, els posa colors i n’ofereix una determinada visió. Les concreta i, amb el traç, en frena l’oblit.

Blanca Llum Vidal

El llibre, que compta amb il·lustracions d’Helena Pérez García, explica la història de dones marcades per la Guerra Civil, ja sigui perquè l’han viscuda en primera persona, com Aurora Picornell o Marina Ginestà, o perquè n’han patit les conseqüències en forma de dictadura franquista, com Montserrat Roig o Empar Granell.

Setembre

Dones rebels les lectores i els lectors trobaran un doble perfil de rebel·lia. Hi ha, d’una banda, que van militar en l’esquerra abans o durant la guerra civil espanyola, que foren anarquistes o milicianes, com Marina Ginestà i Coloma, Alejandra Soler i Gilabert o Federica Montseny. Hi ha, d’una altra banda, aquelles que van trencar amb els rols de gènere i es van obrir camí en un món d’homes. És el cas de la periodista Irene Polo i Roig,l’anestesista Maria Oliveras i Collellmir o la pilot Mari Pepa Colomer i Luque.

Violeta Tena, El Temps

Torres uneix un seguit de narracions biogràfiques que expliquen històries de supervivència i victòries amagades, però també exilis forçats i moments difícils.

Núvol