Montserrat Roig. La memòria viva

Aina Torres
nº pàgines 168
ISBN 978-84-16698-09-7

PVP 18.00

Descarregar
Coberta

Montserrat Roig és una de les grans figures de la literatura catalana del segle XX. La seva vida és representativa de la generació que va néixer i créixer sota les mordasses del franquisme. Eren els anys de les revoltes del 68, la clandestinitat, les assemblees universitàries, les il·lusions per la caiguda del dictador i el desencís per la reforma del règim. En aquest món convuls, Montserrat Roig va combatre en els fronts de la literatura i el feminisme. Però, també, en el de la lluita contra el silenci i l’oblit. Estava convençuda que «si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria» i ho va dur a la pràctica al llarg de la seva vida. Va recuperar la memòria amb la literatura, obrint les seves pàgines a les dones proscrites en la tradició literària; amb el periodisme, donant veu a les persones que no la tenien; i amb reportatges d’investigació, com el que va esdevenir l’obra de referència sobre els catalans als camps d’extermini nazi. Perquè Montserrat Roig fou una escriptora total que partia de la idea que la cultura és l’arma més revolucionària a llarg termini.

A Montserrat Roig. La memòria viva, la periodista i escriptora Aina Torres ens endinsa en la vida i l’obra de Montserrat Roig a través de la literatura, el feminisme, el periodisme i la memòria històrica. El resultat és un homenatge emotiu alhora que una reivindicació necessària de la plena vigència literària, social i política d’una veu imprescindible per entendre el passat i enfocar el futur. Un llegat explicat també en aquest llibre per personalitats que van compartir la vida amb Montserrat Roig o que se’n senten deixebles.

Amb pròleg de Mònica Terribas.

SKU: 9788416698097 Categoria:

Aina Torres

Aina Torres (Barcelona, 1984) és periodista, escriptora i gestora cultural. Especialitzada en periodisme cultural ha treballat com a cap de premsa d'Edicions 62, com a redactora al canal VilaWeb Lletres, col·labora al diari digital cultural Núvol i ha fet les entrevistes als participants al Festival nacional de poesia per la Institució de les Lletres Catalanes. Ha publicat el llibre Dos hiverns i un incendi (Viena Edicions, 2014), que va obtenir el Premi de Poesia Martí Dot. També ha publicat al llibre Màtria. Noves veus poètiques dels Països Catalans (Germania, 2013) i al llibre col·lectiu Ovidi Montllor. Un temps, una estima, una idea (Lo Diable Gros, 2016). Actualment treballa com a tècnica de comunicació de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural. També ha treballat com a tècnica de comunicació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Com a periodista redactora ha treballat a VilaWeb i a Televisió de Catalunya (TV3), als programes Els Matins i El Català de l’Any. Fa recitals de poesia arreu del país.

Premsa

«La memòria viva ens mostra una dona que va trencar tots els motles des del seu compromís marxista […] i, sobretot, des d’un fort convenciment feminista. Roig va viure la seua vida lliurement en tots els àmbits […] i no va dubtar a denunciar qualsevol expressió de masclisme que se li posara per davant, especialment en els àmbits d’esquerres que freqüentava.»
CULTURPLAZA
«En gran mesura, la ploma de Torres es posa al servei d’altres veus: fila les paraules de la mateixa Roig o de persones properes com la de la fotògrafa Pilar Aymerich. Dinamitzada a través d’aquest puzle de testimonis, estructurada en capítols d’extensió moderada, la lectura flueix amb ritme. I dóna eines per entendre els principals eixos de la trajectòria professional de la biografiada.»
CRÍTIC
«La biografia escrita amb motiu del 25è aniversari de la mort de l’escriptora, es passeja per la vida de Montserrat Roig per parlar-nos del seu èxit, de la trajectòria fecunda, però també per mostrar-nos la cara menys amable de la literatura i del periodisme: la precarietat, les tibantors amb la crítica i l’oblit un cop desapareguda.»
NÚVOL
«En una edició més que cuidada i acompanyada d’una meravellosa selecció de fotografies de l’escriptora, l’obra està articulada en els quatre eixos principals en què va desplegar el seu compromís: literatura, periodisme, memòria històrica i feminisme. Una ocasió més que justa per fer un exercici de memòria. Per reivindicar la Roig.»
SAÓ

També et pot interessar

Subscriu-te al butlletí de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.