‘Quan érem refugiats’, un llibre per a no oblidar el nostre passat

L’1 de febrer de 2017 arribarà a les llibreries la primera llavor de l’any de Sembra Llibres: Quan érem refugiats, de Teresa Pàmies. Aquesta obra, publicada originàriament el 1975, ens ofereix el testimoni en primera persona de l’autora, exiliada durant dècades després de la Guerra Civil espanyola, en un recorregut que ens porta dels camps de refugiats francesos al París d’abans de la II Guerra Mundial i a la República Dominicana de Trujillo.

Militant destacada de les Joventuts Socialistes Unificades durant el conflicte bèl·lic, Pàmies representa tota una generació que va triar el compromís polític davant de l’adveniment del feixisme. En Quan érem refugiats relata el viatge cap a la incertesa, llarg i dolorós, que va haver de recórrer per fugir de la repressió franquista. La veu de la Teresa ens obliga a recordar que nosaltres també vam ser, fa no massa temps, víctimes de la tragèdia de l’exili forçat.

La recuperació d’aquesta obra clàssica ens hauria d’ajudar a posar-nos en la pell de les persones que, malauradament, també avui es veuen obligades a abandonar el seu lloc d’origen a causa de les guerres, per motius econòmics o per qualsevol altra mena de violència. Una realitat que, malgrat la pèrdua de repercussió als mitjans de comunicació, segueix plenament vigent.

Quan érem refugiats inclou un pròleg d’Antonio Pàmies, catedràtic de lingüística general de la Universitat de Granada i fill de l’autora. Amb la publicació de Quan érem refugiats Sembra Llibres segueix mostrant la voluntat d’editar obres compromeses de qualitat literària.