L’amor de les abelles obreres
Aleksandra Kol·lontai
L’amor de les abelles obreres és la primera traducció al català d’Aleksandra Kol·lontai. Un llibre únic que s’endinsa en les causes i els efectes de la revolució russa del 1917 per parlar-nos de la gent humil que va protagonitzar aquells fets històrics. Amb personatges d’una gran profunditat psicològica, Kol·lontai explora la vida sentimental de diferents dones que, enmig d’un procés revolucionari, s’enfronten a la lluita pels seus propis drets. Una obra pionera a posar el focus en temes com l’avortament, la maternitat, les cures o la sexualitat, per incidir en allò personal com un fet polític. Una oportunitat per descobrir la vida quotidiana dels primers anys de la societat soviètica en unes històries d’amor no exemptes de dubtes però plenes de convicció.
Amb traducció de Núria Farrés Godayol.
«La primera traducció al català d’Aleksandra Kol·lontai. Un llibre únic que s’endinsa en les causes i els efectes de la revolució russa del 1917 per parlar-nos de la gent humil que va protagonitzar aquells fets històrics.»
«Quin luxe: la gran Alexandra Kol·lontai en la nostra llengua.
Una pionera de la interseccionalitat, defensora dels drets de les dones de classe obrera. I una valenta que va denunciar les desigualtats de gènere en el sistema soviètic.»
Puri Mascarell
«Kol·lontai en català. No es pot demanar més!»
Laia Mauri i Baraza
«Porto dies gaudint de la capacitat literària de Kol·lontai, una vessant que li desconeixia. Respon a la màxima del feminisme: Històries d'amor privades que, fins i tot en contextos de camaraderia, contenen l'essència de l'opressió de gènere i classe.»
Núria Alcaraz, sociologa i professora a la UB
«L'obertura de mires de Kol·lontai era força avançada al seu temps. Parla d'alliberament sexual, de diferents maneres d'estimar, d'avortament, de prostitució i fins i tot de la menstruació sense eufemismes.»
Els Bookhunters
«Gràcies Aleksandra Kol·lontai per recordar-nos que fins i tot els homes d'esquerres et poden trencar el cor molt fortament.»
Marta Cava
«Un viatge molt humà per les vides i els sentiments de tantes dones humils i explotades, invisibles per a qualsevol revolució, que decideixen assumir la lluita pels seus drets. [...] És "allò personal és polític", en versió de falç i martell.»
Paco Cerdà
Aleksandra Kol·lontai
Aleksandra Kol·lontai (Sant Petersburg, 1872-Moscou,1952) va ser una de les figures clau de la història del feminisme del segle XX. Després de la Revolució d’Octubre es va convertir en la primera dona ministra de la història. En només quatre mesos com a responsable de Benestar Social va posar en pràctica grans transformacions, com ara el sistema de pensions, una xarxa d’escoles bressol, cases refugi per a dones maltractades o la baixa per maternitat. A més a més, va fomentar el dret al divorci, l’avortament o la llibertat sexual. El conjunt de la seva obra, de gran lucidesa i coherència, representa encara avui unes idees originals plenamen vigents que aborden debats actuals.