Florencio Pla «la Pastora»

La dignitat robada
Elena Solanas
nº pàgines 96
ISBN 978-84-16698-85-1

PVP 19.00

Descarregar
Coberta

El franquisme va convertir «la Pastora» en un dels seus principals enemics a batre. Però què en sabem, de Florencio Pla Meseguer? Malauradament encara perdura el mite cruel que va imposar la crònica negra del règim. En aquest llibre, la seua neboda Elena Solanas dona veu per primera vegada a la seua família amb una relat emotiu i vivencial en què explica com ha batallat, amb tota una xarxa d’activistes, acadèmics, associacions de base i veus de la cultura, per recuperar i dignificar aquesta extraordinària història de repressió i supervivència.

Un llibre únic i necessari, també, perquè posa llum sobre el patiment i la humiliació que van patir la resta dels familiars. Amb una primera part introductòria escrita pel reconegut historiador Raül González Devís, especialista en la resistència guerrillera a l’interior valencià, en aquestes pàgines recorrerem testimonis, masos i els paisatges dels Ports on es va criar Florencio Pla Meseguer, «la Pastora», per endinsar-nos en la seua inaudita biografia des del vessant més humà. Un pas endavant per reparar i restituir la memòria de la gent treballadora i humil del nostre país que va patir la implacable i sistemàtica repressió de la dictadura militar.

 

Il·lustració de coberta de Patrícia Cruz.


«Un pas endavant per reparar i restituir la memòria de la gent treballadora i humil del nostre país que va patir la implacable i sistemàtica repressió de la dictadura militar.»
J. Ferré Verge, Vinaròs News
«Florencio només va ser un entre tants. Un supervivent més de les atrocitats del franquisme. El protagonista d’una història silenciada per l’engany mesquí del reaccionarisme. [...] Cal tornar a destacar l’esforç de l’autora per reivindicar la figura de Florencio.»
Manel Pérez, Diari La Veu

Elena Solanas

Elena Solanas Roig (Tarragona, 1969) és tècnica en comptabilitat i en prevenció de riscos laborals. És neboda de Florencio Pla Meseguer, «la Pastora», i des de l’any 2004 treballa en la recerca de la seva història i en la dels seus familiars, que foren injustament represaliats pel franquisme. El 2009 va cofundar a Vallibona l’associació Amics de Florencio Pla, que lluita per dignificar i restituir la biografia del seu oncle. Ha participat en multitud d’actes i en diverses jornades de memòria històrica, com les que se celebren a Santa Cruz de Moya o a la Pobla de Benifassà. Aquest és el seu primer llibre, on recull el relat de com ha batallat i teixit complicitats amb tota una xarxa d’activistes, acadèmics, associacions de base i veus de la cultura per reconstruir aquesta extraordinària història familiar de repressió i supervivència.

Premsa

«Un guerriller de pel·lícula. Una neboda de Florencio Pla "la Pastora" publica un llibre per a dignificar el mític combatent de Vallibona.»
Emili Fonollosa, El Mundo

També et pot interessar

Subscriu-te al butlletí de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.