August Gil Matamala

 

4a edició amb carta de Jordi Cuixart

Els somnis, els bons i els dolents, solen abolir el temps. Però mai l’esperança. Parlar avui de la vida d’August Gil Matamala –tres anys de República, tres de guerra, trenta-nou de dictadura i trenta-nou de democràcia formal– és parlar d’una veu fidel als principis universals de llibertat i justícia. Una veu resistent –crítica i sòlida, discreta i perseverant– sota qualsevol circumstància: primer, contra la negra nit del franquisme; després, contra les renúncies i frustracions que van originar el règim del 1978; avui, contra les desigualtats globalitzades del segle XXI.

Endinsant-se en la contrahistòria feta des de baix i a l’esquerra, David Fernàndez i Anna Gabriel Sabaté estiren el fil roig col·lectiu d’un intens itinerari vital, per reteixir el relat fèrtil d’una part de l’esquerra social –la més oblidada– d’aquest país i d’una vida quotidiana que amaga episodis extraordinaris. Advocat de referència durant cinc dècades en el front laboralista i antirepressiu –davant el TOP, l’Audiencia Nacional o el Tribunal d’Estrasburg–, l’evolució política també descodifica passat, present i futur: del PSUC antifranquista a l’autonomia obrera fins a arribar a l’independentisme d’esquerres. Tota una vida, doncs, dedicada la lluita per les llibertats democràtiques, socials i nacionals que ens permet entendre d’on venim, saber on som i per què, i encarar els reptes majúsculs que encara afrontem avui als Països Catalans i al món.

Pròleg de Julià de Jòdar

Fitxa tècnica
Preu: 
20 €
Pàgines: 
448
Format: 
14x21
Primera edició: 
Octubre 2017
Il·lustració de coberta: 
Pep Boatella
ISBN: 
978-84-16698-16-5
La crítica diu

Un dels llibres que més m’han acompanyat a la presó. Una classe magistral en la facultat de la lluita.

Jordi Cuixart

…tot un homenatge a la “resistència granítica” d’unes persones, moltes d’elles anònimes, que durant dècades ha estat la manera de fer front als episodis traumàtics d’una dictadura els crims de la qual han gaudit d’una escandalosa impunitat

Nació Digital

Aquest llibre explica la història d’una persona -un lluitador infatigable i insubornable-, però també una part de la història del nostre país, particularment dels que normalment en són menys protagonistes, les classes populars.

Antoni Soy, La Directa