Autòpsia d’un país

Lucas Marco
nº pàgines 192
ISBN 978-84-16698-80-6

PVP 14.50

Descarregar
Coberta

A Autòpsia d’un país, el periodista Lucas Marco ens endinsa en els capítols més foscos de la nostra història recent. Camps de concentració ocultats, robatoris de nadons, les cartes de criminals de guerra exiliats a casa nostra, els psiquiatres franquistes que experimentaren amb presoners en busca del gen roig, la veritat oculta de la Brigada Político-social o la impunitat de torturadors com Billy el Niño entre paelles i farres a Benicàssim. Però en aquest llibre també hi ha llum. La dels centenars de persones que durant anys han treballat per obrir escletxes de veritat entre tanta foscor. Històries de vida i d’esperança, d’activisme i perseverança, de tresors ocults que es van salvar de l’horror franquista. Un llibre bàsic i necessari per entendre com la gent normal i corrent del nostre país s’ha enfrontat a la maquinària de la desmemòria per desmuntar els discursos d’odi que ens continuen amenaçant.

Els textos reunits en aquest volum s’han publicat en elDiario.es al llarg de quasi tres anys. Traduïts per Joan Ramon Borràs, encarregat de la versió en valencià del diari, recullen explicacions de com aconseguir ADN en una fossa comuna, històries de repressors i vençuts, descripcions dels tresors subterranis que emergeixen a la ciutat i altres batalles que no apareixen als mapes.


«Lucas Marco reuneix les seues investigacions sobre els horrors nascuts després de la Guerra Civil, i com tantes ferides que no s'han tancat constitueixen una hipoteca que encara estem pagant.»
A Díaz, Culturplaza
«"Autòpsia d'un país" és un text complet, cohesionat, instructiu i despert que mitjançant textos breus exposa de manera brillant una part important del treball de recuperació d'una història invisibilitzada del nostre país.»
Vicent Galiana
«Un llibre bàsic per a qui vulga acostar-se o conéixer millor el franquisme al País Valencià. [...] Avui que la desmemòria torna a ser política d’estat, recuperar i reivindicar la memòria de qui patí la tirania franquista és un acte de justícia històrica.»
Diego Albarracín, Cràcters

Lucas Marco

Lucas Marco (València, 1985) és llicenciat en Sociologia i Ciències Polítiques per la Universitat de València i és màster en Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona. És autor del llibre Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València (Alfons el Magnànim, 2018). Autòpsia d’un país és el fruit de tres anys de periodisme d’investigació a l’edició valenciana d’elDiario.es.

Premsa

També et pot interessar

Subscriu-te al butlletí de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.