Publicat el 1 comentari

‘La paraula contrària’, l’al·legat per la llibertat d’expressió d’Erri de Luca

Sembra Llibres publicarà el pròxim més de març l’última obra de l’escriptor italià Erri De Luca:  La paraula contrària. El llibre, que està tenint una enorme repercussió tant al seu país com en la premsa europea, és un al·legat a favor de la llibertat d’expressió i una reivindicació del deure dels intel·lectuals de donar veu a qui no la té.

El punt de partida de La paraula contrària és una denúncia presentada contra el mateix De Luca: L’escriptor va assegurar en unes declaracions a la premsa que calia sabotejar les obres del Tren d’Alta Velocitat Lió-Torí, un projecte que ha rebut una forta contestació social especialment al nord d’Itàlia pel seu greu impacte mediambiental. L’empresa constructora d’aquesta infraestructura va denunciar el novel·lista, acusant-lo d’haver incitat a causar danys al projecte. I l’autor ha acabat finalment assegut aquests dies a la banqueta dels acusats d’un tribunal de Torí.

L’afer ha portat De Luca a escriure aquest text amb el qual, lluny de retractar-se, reivindica el compromís polític dels intel·lectuals i alerta de l’amenaça que recau sobre la llibertat d’expressió, un perill que també sentim a aquesta banda de la Mediterrània. Amb les seues paraules, a més, denuncia els abusos del poder i el sotmetiment de les institucions públiques als interessos privats. Perquè en una Europa que es presenta com a democràtica, un escriptor pot anar a la presó per haver incomodat els poderosos només amb les seues paraules.

L’edició de La paraula contrària en què està treballant Sembra Llibres, traduïda pel professor i poeta Iban L. Llop, inclourà un pròleg del periodista David Fernàndez, qui actualment és diputat de la CUP-Alternativa d’Esquerres al Parlament de Catalunya. Fernàndez va relatar una sèrie d’abusos policials en el seu llibre Cròniques del 6, i en la seua tasca com a diputat ha destacat en la defensa dels drets socials i en la lluita contra la corrupció. La paraula contrària està en procés de traducció i publicació en diversos països europeus.

#EsticambErri

El procés judicial seguit contra Erri De Luca ha provocat una campanya de solidaritat amb l’escriptor que s’ha fet visible en les xarxes socials amb l’etiqueta #iostoconErri (jo estic amb Erri). Amb la intenció d’ajudar a difondre el cas a casa nostra, Sembra Llibres ens sumem amb l’etiqueta #EsticambErri, que permetrà mostrar suport a l’autor i la seua causa en la nostra llengua.

 

EsticambErri

Un pensament sobre “‘La paraula contrària’, l’al·legat per la llibertat d’expressió d’Erri de Luca

  1. […] oferim un tast de La paraula contrària (Sembra Llibres), en què Erri de Luca va respondre al seu processament –del qual va resultar […]

Els comentaris estan tancats.

Subscriu-te al butlletí de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.