Publicat el

‘Ovidi Montllor, un obrer de la paraula’, de Jordi Tormo

A mitjans de mar莽 arribar脿 a les llibreries Ovidi Montllor, un obrer de la paraula, una nova llavor de Sembra Llibres escrita per l’alcoi脿 Jordi Tormo i Santonja. El llibre s’aproxima a la vida de l’Ovidi (Alcoi, 1942 鈥 Barcelona, 1995) i fa un rep脿s de la seua traject貌ria art铆stica, que abast脿 camps com la interpretaci贸 (fou actor de cinema i de teatre), la can莽贸, la recitaci贸 i la poesia.

Perqu猫 l鈥橭vidi fou un obrer de la cultura, per貌 sobretot fou un treballador apassionat i incansable de les paraules. Amb fotografies i poemes in猫dits, aquest llibre ens descobreix aspectes fins ara poc coneguts com la seua faceta de poeta, per貌 tamb茅 la seua relaci贸 personal amb Vicent Andr茅s Estell茅s, a qui va recitar i amb qui va establir una sincera amistat.

De fet, la relaci贸 de l’Ovidi amb la poesia va ser molt intensa al llarg de tota la seua vida. No nom茅s va escriure m茅s de 400 poemes, la major part dels qual roman encara in猫dita, sin贸 que tamb茅 va posar veu a les obres d’alguns dels m茅s destacats poetes de la llengua catalana, com ara Joan Salvat-Papasseit, Joan Fuster, Pere Quart o Blai Bonet, a m茅s del ja citat Estell茅s, com il路lustra el llibre de Jordi Tormo.

L’Ovidi va dur a terme una ingent tasca de difusi贸 de la poesia catalana. El seu esfor莽 per a fer accessible al gran p煤blic aquest patrimoni est脿 estretament vinculat als seu comprom铆s pol铆tic: fill de la classe treballadora, mai no va oblidar els seus or铆gens i des del camp cultural va denunciar la injust铆cia i va cantar a la lluita.

Enguany fa 20 anys que l’Ovidi se’n va anar de vacances i amb la publicaci贸 d’Ovidi Montllor, un obrer de la paraula Sembra Llibres fa la seua aportaci贸 a la divulgaci贸 de la figura i de l’obra d’un dels nostres artistes m茅s genu茂ns.

Foto: Pilar Aymerich

Subscriu-te al butllet铆 de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.