El 20 de maig De Luca torna als tribunals. Nosaltres estem amb Erri

Avui dimecres 20 de maig es repren a Torí el judici contra l’escriptor italià Erri De Luca, acusat d’instigació al delicte per haver declarat a la premsa que les obres de la línia del Tren d’Alta Velocitat Torí-Lió havien de ser sabotejades. Aquesta infraestructura s’està construint a la Vall de Susa (als Alps) i ha provocat un fort rebuig des dels anys noranta pel greu impacte mediambiental i així com pels riscos per la salut pública que implica perforar unes muntanyes repletes d’amiant.

De Luca s’enfronta a una possible condemna d’entre un i cinc anys de presó. Tot i així, lluny de retractar-se, el prestigiós novel·lista va escriure el llibre La paraula contrària, que Sembra Llibres hem editat en català amb pròleg del periodista i diputat de la CUP David Fernàndez. Un poderós al·legat en defensa de la llibertat d’expressió així com de la relació entre cultura i transformació social.

De #iostoconErri a #esticambErri

En tot aquest procés Erri no ha estat sol. El judici ha provocat una campanya de solidaritat que s’ha fet visible en les xarxes socials amb l’etiqueta #iostoconErri (jo estic amb Erri). El suport a l’autor s’ha materialitzat amb iniciatives com ara lectures públiques col·lectives de La paraula contrària, com va succeir a l’exterior del tribunal de Torí el dia de la primera sessió del judici.

Fóra del seu país, un grup d’intel·lectuals francesos ha fet públic un manifest de suport en què a més es demana que la societat estatal de ferrocarrils -la constructora del TAV Lió-Torí n’és una filial- retire la denúncia. Fins i tot el mateix president de la República francesa, François Hollande, preguntat per aquest assumpte, ha declarat que els autors no poden ser perseguits pels seus textos. I escriptors com Salman Rushdie, Paul Auster, Pere Gimferrer, Gioconda Belli, Juan Marsé o Kirmen Uribe han mostrat el seu suport a Erri De Luca.

A casa nostra, el 27 de març passat una piulada col·lectiva va aconseguir que l’etiqueta #esticambErri fóra Trending Topic a l’Estat espanyol.

Per tot això, de cara a la nova sessió del judici contra De Luca, Sembra Llibres volem manifestar públicament tot el nostre suport a l’escriptor i exigir que siga declarat innocent del tots els càrrecs.

 

aula