Vicent Torrent. La cançó popular

Josep Vicent Frechina
nº pàgines 192
ISBN 978-84-16698-95-0

PVP 22.00

Descarregar
Coberta

Vicent Torrent és una figura clau en la història de la música actual del nostre país. Amb el grup de la seua vida, Al Tall, va escriure cançons que són autèntics himnes populars i que formen part de la nostra història. Però el seu treball incansable ens ha deixat un llegat encara més valuós: va canviar per sempre la nostra manera d’entendre la cançó popular del País Valencià, va restaurar el vincle perdut entre el present i la memòria antiga de les velles generacions, ens va reconnectar amb la Mediterrània com a marc cultural de referència i va dotar d’autoestima i relat propi els moviments populars d’arreu del territori. Perquè la seua biografia és la de milers de joves que van créixer en la desmemòria i que a les acaballes del franquisme van protagonitzar una apassionant revolució personal i col·lectiva cap a la descoberta de la pròpia identitat. Una generació que va haver de reconstruir la casa en ruïnes de la nostra cultura. Durant més de cinc dècades, Vicent Torrent ha treballat sense treva per reconstruir-la malgrat els atacs de l’extrema dreta i els intents de censura i invisibilització, amb projectes com la Fonoteca de Materials, en què va recórrer el territori enregistrant de viva veu la gent de la terra, o amb l’articulació del concepte de sobirania musical contra l’homogeneïtzació i colonització cultural, encoratjant des de la pràctica la creació musical entorn del concepte de la riproposta i la cançó popular. Aquesta sembra ha fructificat en una extraordinària escena musical valenciana que el té com a mestre. També, en un gran reconeixement institucional, acadèmic i, sobretot, popular. En aquesta biografia, Josep Vicent Frechina ens acosta a la profunditat de la seua figura i obra. Un llegat imprescindible per a entendre qui som i d’on venim. I per a seguir combatent els discursos monoculturals, censors i repressors que ens continuen amenaçant.

Amb la col·laboració de Mico Produccions.

Categoria:

«Un llibre amb idees i posicions lúcides sobre la música d’arrel popular i el paper fonamental de Vicent Torrent.»
Rafa Xambó
«Una biografia de Vicent Torrent per homenatjar el fundador d'Al Tall a l'escenari de les seues primeres aventures musicals.»
Moisés Pérez, El Temps
«Ja tardeu en comprar-lo!»
Pep Gimeno 'Botifarra'
«Un acte especial. Un llibre, presentat en un teatre.»
Xavier Aliaga
«Amb ganes d'aquest llibre: per Vicent Torrent, però també per Frechina, que té una de les proses més autèntiques/autòctones, boniques i riques que conec.»
Feliu Ventura
«Necessitem més Vicents Torrents i més Fechines.»
Pau Alabajos
«Josep Vicent Frechina, amb l’amenitat pròpia d’un gran divulgador, amb un llenguatge àgil i precís, ens fa un llarg repàs de la vida de Vicent Torrent, aportant dades i opinions d’altres crítics, escriptors i músics. Una vida dedicada a la música i a l’estudi.»
Manel Alonso, Diari Gran del Soberanisme
«Un exercici rigorós i amé sobre un dels personatges cabdals de la cultura valenciana, la seua evolució i el valuós llegat.»
Intersindical
«Estem davant d'un amé i completíssim treball que exposa el paper decisiu d'una persona que durant dècades ha impulsat de forma decidida i abnegada la recuperació de la música popular valenciana i la seua promoció i projecció cap al futur.»
Pau Grau i Mira, La Directa
«Aquest volum és un llibre imprescindible, des de tots els punts de vista. Un text que ens serveix per a retrobar-nos amb la nostra música i la nostra història o per a descobrir-les. No vos el perdeu.»
Ricard Chulià, Va de llibres
«Al Tall "ha narrat" una part molt rellevant de la història cívica del país, malgrat les circumstàncies. El llibre de Frechina n'ha estès acta notarial. Sense persones que "pensen" els conceptes i les narracions -com Vicent Torrent i el mateix Josep Vicent Frechina- els valencians seríem simples consumidors culturals de les multinacionals del consentiment social.»
Toni Mollà, Levante
«La figura de Vicent Torrent va ser clau per a la recuperació i actualització del folk valencià. I el periodista musical Josep Vicent Frechina ho explica molt bé en les pàgines de 'Vicent Torrent. La cançó popular', 190 pàgines que fan justicia a la dimensió creativa de l'històric fundador d'Al Tall.»
Carlos Pérez de Ziriza

Josep Vicent Frechina

Crític musical especialista en músiques de la Mediterrània, és un dels fundadors i coordinadors de la revista de música i cultura popular Caramella. És també el directori del festival Cant al Ras de Massalfassar. Ha estat jurat dels premis Ovidi, dels premis Sons de la Mediterrània i dels premis Temps de les Arts. Col·labora en diversos mitjans escrits i audiovisuals i ha publicat, entre d’altres, els llibres La Cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns (2011), un gran inventari de referència de la música valenciana; Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània (2014); El cant de la terra. Pep Gimeno Botifarra (2016, amb Joan Olivares), i Bressolant. El llibre de les cançons de bressol (2016). L’any 2017 va rebre la distinció que atorga la denominació d’origen Arròs de València per la seua contribució a la cultura valenciana. Aquesta necessària biografia de Vicent Torrent és el seu darrer treball per recuperar i dignificar la història de la nostra música.

Premsa

També et pot interessar

Subscriu-te al butlletí de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.