Un elefant a la sala d’estar
Edició butxacaBerta Dávila
DesprĂ©s de la mort de la Rosa, les persones que mĂ©s se l’estimaven ens parlen d’ella a partir de la petjada que els ha deixat. El paper que tenia a les seves vides, les contradiccions Ăntimes, les diferents maneres d’afrontar el dolor, la culpa o l’estigma social del procĂ©s de dol. El resultat Ă©s un mosaic de records que obren el mĂłn que porten amagat dins de cadascun d’ells. Però tambĂ© dins nostre. Perquè tothom tenim una pèrdua que ens ha deixat cicatrius.
Guanyadora del prestigiĂłs Premi juvenil Xerais Jules Verne, Un elefant a la sala d’estar de Berta Dávila Ă©s una novel·la coral que aborda un tema que urgeix abordar en la nostra societat però que continua sent un tabĂş: el suĂŻcidi. AixĂ com els prejudicis relacionats amb la salut mental. Una història sobre aprendre a sobreviure escrita amb l’estil emotiu i delicat que caracteritza una de les veus de la literatura gallega actual mĂ©s reconegudes i aclamades pel pĂşblic i la crĂtica. Un llibre tan captivador com necessari que combat mites i silencis per no callar mĂ©s.
«N’hem de parlar d’aquest llibre perquè era complicat i passa com un vas d’aigua. Un llibre sobre el suïcidi que no fa mal d’estómac.»
Carlota Freixenet, llibretera de La Carbonera
«Sempre és una alegria trobar escriptores valentes i joves que s’animen a mirar i explicar històries valentes.»
Paula JarrĂn, llibretera d’Al·lots
«La novel·la de Berta Dávila teixeix, amb calma i amb tots els matisos de gris necessaris, allò que senten (i normalment callen) els qui estimen algú que s’ha suïcidat.»
Joan Bustos, Faristol
«Una novel·la excel·lent, un d’aquells llibres per a joves que no els prenen per imbècils, que és precisament la clau del catà leg de Sembra. De fet, ajuda a parlar d’aquests temes, a entendre’ls, no només a qui haja passat per situacions semblants, sinó a l’entorn»
JesĂşs Peris, CarĂ cters
Berta Dávila
Nascuda a Santiago de Compostel·la el 31 de desembre de 1987, la novel·lista i poeta Berta Dávila Ă©s una de les veus mĂ©s importants de la literatura gallega actual, aclamada tant pel pĂşblic com per la crĂtica. Ha rebut dues vegades el Premi de la CrĂtica Espanyola en llengua gallega, pel poemari RaĂz da fenda (Xerais, 2013) i per la novel·la Carrusel (Galaxia, 2019), traduĂŻda al castellĂ per l’Editorial Barrett (el 2021 a Espanya i el 2022 a Argentina). És tambĂ© autora de la novel·la Illa DecepciĂłn (Galaxia, 2020) i O derradeiro libro de Emma Olsen (Galaxia, 2013), adaptada com a novel·la grĂ fica, Premi de l’AssociaciĂł Galega d’Editors al millor llibre de ficciĂł i traduĂŻda al castellĂ (2015) i a l’italiĂ (2022). La seva Ăşltima novel·la Ă©s Os seres queridos (Xerais, 2022), traduĂŻda al castellĂ i a l’anglès (Destino, 2022, 3TimesRebelPress, 2023). Ha obtingut diversos dels premis de novel·la mĂ©s importants en llengua gallega, com ara el Premi Xerais, el GarcĂa Barros o el Premi Narrativa Breve Repsol. En l’à mbit de la literatura infantil i juvenil Ă©s autora de les novel·les Un elefante na sala de estar (Xerais, 2022), Premi Jules Verne de literatura xuvenil, Demetrio Demoscopio perdeu a chispa (Xerais, 2022) i de l’à lbum il·lustrat O libro grande dos nĂşmeros pequenos (Xerais 2023).