Un llibre en homenatge a Montserrat Roig

“Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria.” Montserrat Roig va destacar pel seu fort compromís social a través de la literatura i el periodisme. Va lluitar pels drets de les dones i per la recuperació de la memòria històrica, i ho va fer una època en què encara no hi havia la suficient consciència col·lectiva sobre la necessitat de reparar greuges com aquests. Amb l’objectiu de reivindicar el seu exemple per a les noves generacions, de fer memòria i de remarcar la vigència del seu llegat, Sembra Llibres prepara l’edició d’una biografia sobre Montserrat Roig per aquesta tardor, quan recordarem el 25è aniversari de la seva mort prematura.

L’obra, escrita per la periodista i escriptora Aina Torres, inclourà declaracions d’una quarantena d’autors i periodistes actuals que reivindiquen el llegat de Roig. Alguns dels noms són els periodistes Mònica Terribas, Joan Carles Peris i David Fernàndez, i els escriptors Isabel-Clara Simó, Carme Riera, Maria Barbal, Bel Olid, Gemma Lienas, Marta Pessarrodona, Mercè Ibarz, Joaquim Carbó o Jordi Coca, entre d’altres. El llibre també inclourà documentació inèdita de Montserrat Roig i fotografies clau de la seva trajectòria.

Aquest 2016 coincideixen el 70è aniversari del naixement de Montserrat Roig i el 25è del seu traspàs, i és per això que nombroses associacions, col·lectius i algunes institucions programen actes en memòria de l’autora. L’obra que prepara Sembra Llibres s’emmarca en aquesta voluntat reivindicativa del seu llegat i també en l’aposta editorial per recuperar la vigència de personalitats clau del nostre àmbit cultural i polític. En 2015 aquest mateix segell va editar amb molt d’èxit Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula, de Jordi Tormo, que ha tingut un fort impacte en llibreries i compta amb 3 reimpressions.

Aina Torres (Barcelona, 1984) és periodista. Ha treballat a TV3Vilaweb i la Institució de les Lletres Catalanes, col·labora al digital cultural Núvol i ha exercit de responsable de premsa a Edicions 62. Com a autora ha guanyat el Premi de Poesia Martí Dot amb el llibre Dos hiverns i un incendi (Viena Edicions, 2014) i ha participat als llibres col·lectius Màtria. Noves veus poètiques dels Països Catalans (Germania, 2013) i Ovidi Montllor. Un temps, una estima, una idea (Lo Diable Gros, 2016). Ha recitat a diversos actes i festivals de poesia d’arreu del país.