Publicat el

Recuperem ‘Acte de violència’, un dels títols més combatius de Pedrolo

Manuel de Pedrolo és l’escriptor català que més va patir la censura franquista durant els seixanta. Moltes de les seues novel·les tardaren anys (en alguns casos, dècades) a veure la llum. Però l’escriptor de l’Aranyó, autor de la novel·la més llegida en llengua catalana, sempre va trobar la manera d’arribar als lectors. En el cas d’Acte de violència, va ser escrita l’any 1961, però no veuria la llum fins el 1975, i això malgrat haver guanyat el premi Prudenci Bertrana el 1968. Aquest mes de març, Sembra Llibres recuperarà aquest clàssic contemporani, desaparegut fa temps dels prestatges de les llibreries però que avui, més de mig segle després de la seua concepció, manté una actualitat i una vigència absolutes.

Per entendre la censura d’aquesta novel·la hem de reconèixer l’atreviment de Manuel de Pedrolo, que escriu, en ple franquisme, de conceptes com ara desobediència civil, vaga indefinida, drets socials, alliberament col·lectiu, periodisme servil o compromís intel·lectual. És el Pedrolo més polític que creu en el poder de la literatura com a eina de transformació social.

Acte de violència ens transporta a una ciutat oprimida que ha quedat paralitzada per un alçament popular pacífic que segueix una consigna clara i directa: “És molt senzill: quedeu-vos tots a casa”. La unitat d’acció de la ciutadania aconsegueix aturar l’economia i el transport, buidar els carrers i fer trontollar el poder absolut del règim tirànic que els governa. Tothom té coses a perdre, però és el poble, tot el poble, qui lluita unit per un futur amb dignitat.

Acte de violència és sense cap mena de dubte una de les obres més rellevants i representatives del Pedrolo combatiu. Un clàssic de la nostra literatura que ens parla de resistència i d’opressió, de solidaritat i de violència, d’implicació i d’indiferència.

Després de dècades d’oblit, Sembra Llibres ofereix una acurada edició amb l’objectiu de mantenir viva la reivindicació de Pedrolo i arribar a nous lectors. La nova edició incorpora un pròleg de Cesk Freixas, cantautor que va incloure al seu disc Tocats pel foc (2012) la cançó “Acte de violència” inspirada en la trama d’aquesta novel·la i en homenatge explícit a Pedrolo.

Manuel de Pedrolo (l’Aranyó, 1918 – Barcelona, 1990) és un dels escriptors catalans més importants de la literatura catalana del segle XX, autor de novel·les com Mecanoscrit del segon origen, la novel·la més venuda en la nostra llengua. El compromís amb la llibertat del seu poble i la justícia social es manifesten en bona part de la seua prolífica obra, que va merèixer el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Subscriu-te al butlletí de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.