A mitjans de març arribarà a les llibreries Ovidi Montllor, un obrer de la paraula, una nova llavor de Sembra Llibres escrita per l’alcoià Jordi Tormo i Santonja. El llibre s’aproxima a la vida de l’Ovidi (Alcoi, 1942 – Barcelona, 1995) i fa un repàs de la seua trajectòria artística, que abastà camps com la interpretació (fou actor de cinema i de teatre), la cançó, la recitació i la poesia.
Perquè l’Ovidi fou un obrer de la cultura, però sobretot fou un treballador apassionat i incansable de les paraules. Amb fotografies i poemes inèdits, aquest llibre ens descobreix aspectes fins ara poc coneguts com la seua faceta de poeta, però també la seua relació personal amb Vicent Andrés Estellés, a qui va recitar i amb qui va establir una sincera amistat.
De fet, la relació de l’Ovidi amb la poesia va ser molt intensa al llarg de tota la seua vida. No només va escriure més de 400 poemes, la major part dels qual roman encara inèdita, sinó que també va posar veu a les obres d’alguns dels més destacats poetes de la llengua catalana, com ara Joan Salvat-Papasseit, Joan Fuster, Pere Quart o Blai Bonet, a més del ja citat Estellés, com il·lustra el llibre de Jordi Tormo.
L’Ovidi va dur a terme una ingent tasca de difusió de la poesia catalana. El seu esforç per a fer accessible al gran públic aquest patrimoni està estretament vinculat als seu compromís polític: fill de la classe treballadora, mai no va oblidar els seus orígens i des del camp cultural va denunciar la injustícia i va cantar a la lluita.
Enguany fa 20 anys que l’Ovidi se’n va anar de vacances i amb la publicació d’Ovidi Montllor, un obrer de la paraula Sembra Llibres fa la seua aportació a la divulgació de la figura i de l’obra d’un dels nostres artistes més genuïns.
Foto: Pilar Aymerich