Benvolgut imbècil
Virginie Despentes
Després del triomf de la trilogia Vernon Subutex, Virginie Despentes torna amb aquesta autèntica bomba literària que ha arrasat a França. Amb la seua habilitat extraordinària per endinsar-se en els matisos, les contradiccions i els territoris desagradables, Despentes aborda la relació per missatges directes entre dos personatges en guerra: Rebecca, una famosa actriu de cinquanta anys que lluita contra la discriminació per edat en la indústria del cinema, i Oscar, un cretí de manual que fa d’escriptor i usa les xarxes com si foren clavegueres per fer aflorar la seua notorietat. Però també és la història de Zoé, la jove treballadora d’aquest últim que l’acusa d’assetjament sexual en el seu blog. El resultat és una descarnada novel·la concebuda com un diàleg volcànic. El viatge al caos interior d’uns personatges que tracten d’omplir els seus buits entre les addiccions, l’aïllament, el pas del temps i l’ego, però també entre les violències, el classisme i el masclisme rampant de la societat actual. Una nova descàrrega de realisme i humanitat de qui ha estat definida com l’escriptora francesa que entén més bé la nostra època i que ja és una de les veus més importants de la literatura europea actual.
«La veu, les ferides, la dissidència, la malenconia... tenyeixen la novel·la amb una infinitat de tons admirables.»
Télérama
«M'agraden els textos de Virginie Despentes per la vena punki i la mala llet que desprenen. [...] Sincer i destraler, l'autora aconsegueix ser crítica amb allò establert però també contundent contra les injustícies com el masclisme o el poder.»
Marta Cava, bibliotecària
«Virginie Despentes escriu de manera molt directa i aprofita els seus llibres per fer una anàlisi bastant dura i crítica sobre la societat actual. Sol fer servir un llenguatge esmolat, directe i fins i tot un punt irònic, però amb una clara voluntat de despertar consciències.»
Els Bookhunters
«Quasi 20 anys després de "Teoria King Kong", tinc la sensació que Despentes ho ha tornat a fer: s’ha avençat una dècada als problemes, activismes i moviments polítics que estan per arribar.»
Christo Casas
«Un intercanvi de correus, un intercanvi de formes de vida, de formes de mirar la vida que, sorprenentment en el món actual, s’escolten i l’escolta provoca el miracle. No la deixes perdre.»
Gemma Lluch
«Un llibre molt actual que juga amb la idea de la cancel·lació. [...] És un llibre que et pot provocar contradiccions i en parla d'elles. »
Demasiadas Mujeres
«Després de Teoria King Kong, la dama torna més punk de les lletres franceses amb una novel·la que analitza la nostra societat a través del punt de vista d'un home cancel·lat, una actriu oblidada i una jove acusadora.»
Marta Gambín, El Nacional
«La francesa ha armat un retrat de la societat del MeToo, la perplexitat dels homes davant el nou escenari, la caricatura que alguns han intentat fer d'aquesta època, l'assetjament en línia i les conseqüències que té per a les víctimes denunciar.»
Laura García Higueras, elDiario.es
«Un manifest crític i dissident sobre les relacions personals en la societat ultraconnectada que vivim. Un relat a dues veus, però en el fons coral, del qual emanen els aprenentatges del moviment #MeToo i que qüestiona, en un excel·lent format de correspondència, l’hostilitat del món actual, al mateix temps que emet una efectiva autocrítica generacional.»
Núria Lorente, Caràcters
«Un martell pneumàtic per allò de la contundència i, alhora, un bisturí social centrat en el món de la cultura, que va en paral·lel a la història»
Xavier Aliaga, La Veu de Llibres