El llibre No ens calia estudiar tant de Marta Rojals, que recull els seus millor articles, s’està convertint en una de les sensacions d’aquesta primavera. En poques setmanes, ha arribat a la 3a edició i ha entrat directament a la llista dels cinc llibres més venuts en català dels rànquings elaborats per diaris com ara El Periódico, La Vanguardia o El Punt Avui.
No ens calia estudiar tant retrata la precarietat, la incertesa o la vulnerabilitat que han marcat la generació que va créixer en la societat de la bombolla. Però també les misèries i esperances d’una època de crisi. La mirada de Marta Rojals ens fa riure, indignar-nos i emocionar-nos amb els retalls de vida que cada setmana publica a la secció «Mail Obert» de Vilaweb.
El volum s’inicia amb un des seus articles més celebrats, «Creients», que va inspirar la seua segona exitosa novel·la, L’altra, que va confirmar a Rojals com l’espill de la darrera generació de lectors. No ens calia estudiar tant, però, supera l’àmbit generacional i s’endinsa, amb la càrrega literària que la caracteritza, en diverses temes com ara els conflictes que pateix la llengua catalana, la discriminació sexista, les vicissituds del procés sobiranista o el contrast entre el món urbà i el rural. Un conjunt de petites joies escrites amb l’astúcia i la ironia que l’han convertida en una de les veus més celebrades de la literatura actual.