Publicat el

2a edició de Vertigen

Fa un any del tancament de RTVV i encara no ens fem a la idea de tot el que ha suposat quedar-nos sense mitjans públics al País Valencià. Però a Sembra Llibres tenim una bona notícia. Vertigen, la novel·la d’Esperança Camps i Empar Marco ambientada en aquells dies negres, arriba a la segona edició. Entre totes i tots anem obrint escletxes d’esperances.

La novel·la arranca amb una data decisiva: el 5 de novembre de 2013. Andreas, un periodista grec que havia treballat a l’ERT, arriba a València i es troba immers en un dels mesos més convulsos dels últims anys al país. Aquell mateix dia, al matí, el Tribunal Superior de Justícia havia anul·lat l’ERO amb què van ser despatxats prop de mil empleats. El Govern valencià responia a la sentència poques hores després amb l’anunci del tancament de la Radiotelevisió Valenciana. Hi va haver manifestacions al carrer, revoltes televisades, reunions secretes o públiques o totes dues coses alhora. El reporter, que havia treballat l’ERT, fins aquell moment l’única televisió pública clausurada a Europa amb l’excusa de la crisi, ho va reviure tot de ben a prop. I hi va saber dels despropòsits polítics, del descrèdit dels mitjans públics, i de les activitats coercitives dels grups d’extrema dreta, amb qui topeta.

Vertigen té la mirada del periodista grec i d’Esperança Camps i Empar Marco. Totes dues són periodistes que han viscut i han sentit des de diferents perspectives el tancament de la ràdio i la televisió valencianes. Una com a redactora de RTVV i l’altra com a corresponsal de TV3. Aquest doble punt de vista s’ha posat al servei de la narració. Una història de ficció amb un rerefons real que vol servir-se de la literatura per contribuir a no oblidar uns fets que continuen sent tan controvertits com el primer dia. L’èxit de crítica i lectors confirma el seu encert

La premsa ha dit:

“Un tàndem perfecte per a explicar la convulsa actualitat de València. Una història absolutament real i absolutament inventada, que busca aproximar-se a la veritat des de la ficció, des del conscient i el subconscient.”
Tere Rodríguez, El Punt Avui.

“Un llibre que en qualsevol societat amb una bona salut democràtica i cultural es convertiria, sense cap mena de dubte, en un supervendes.”
Manel Alonso, Sons de Xaloc.

“Extrema dreta, corrupció i periodisme s’entrellacen en fons i forma i de resultes ens trobem amb aquest títol que trastorna l’equilibri i et porta de cara a la crua realitat.”
Hèctor Serra, Núvol.

“Vertigen recrea tot just això: el vertigen d’un moment social, polític i laboral que ningú sembla entendre massa bé.”
D. Borràs i B. Carrasco, El Mundo.

“Una escriptura trepidant que enganxa el lector des del primer moment però que el fa reflexionar moltes hores i dies i setmanes després d’haver tancat definitivament el llibre. Ens fan pensar.”
Revista Bearn.

“Vertigen és una obra valenta que combina amb intel·ligència realitat i ficció en una trama ben construïda i una prosa àgil que mantenen el lector enganxat a les seves pàgines.”
Pere Gomila, Diari de Menorca.

“Esperança Camps i Empar Marco han realitzat una obra compromesa, explosiva, contundent, que commou el lector.”
Cultura y algo más.

”Entre la crònica sentimental i la inspiració de la novel·la negra, les autores han confeccionat un relat en què es posa de manifest la corretja de transmissió que sempre hi va haver entre la radiotelevisió pública i el Palau de la Generalitat”
Laura L. David, El Periódico de Catalunya.

“Els fets que narren són d’una rabiosa actualitat: el tancament de la televisió autonòmica, les decisions d’un president tutelat per Madrid, el drama de l’atur.”
Sergi Castillo.

“Una novel·la senzilla de llegir però plena de càrregues de profunditat.”
Manuel Perucho.

Vertigen_2ED

Subscriu-te al butlletí de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.