Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble

Pau Alabajos
nº pàgines 164
ISBN 978-84-10198-00-5

PVP 22.00

Fotografia de coberta: ©JVRodriguez.
www.fotojvrodriguez.es

Vicent Andrés Estellés és un dels poetes fonamentals de la literatura catalana. La seua obra és una narració íntima i universal de la nostra història recent: la mort i la fam, l’horror de la guerra, la crua postguerra i la derrota col·lectiva. Però també la resistència, l’esperança, la lluita constant i la fràgil alegria. En aquest llibre únic, la primera biografia sobre Vicent Andrés Estellés, el músic i escriptor Pau Alabajos ens acosta al recorregut vital del poeta amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement. Un viatge que parteix dels seus poemes clau per mostrar-nos la vessant més humana d’Estellés. El fill del forner de Burjassot. El periodista compromès acomiadat pel diari on treballava. El poeta que es conjura amb la causa dels explotats i la reconstrucció d’un país vençut. Que igual recitava en una associació de veïns que rebia els màxims guardons de les lletres catalanes. Que es convertí en emblema i matèria primera del moviment popular de la Nova Cançó. I que, mentre la nostra xarxa cultural de base el reconeixia arreu del país, era perseguit i amenaçat per la dreta franquista que encara avui l’intenta censurar. El poeta que va esdevenir la veu d’un poble.


«La primera biografia de Vicent Andrés Estellés ens acosta a la vessant més humana del poeta »
TN TV3
«Una biografia que és tot un mural estellesià, una història d’amor que esdevé un cant general al poeta, explicant-nos-el a través dels seus versos, dels seus llocs, dels seus mots, de les seves reflexions. »
David Fernàndez
«Des de l’alegria, que reivindicava el mateix Estellés (“el dret a l’alegria, l’alegria molt combatuda pel tirà”), que recollim i fem nostra, sense prohibicions que n’impedeixin la celebració, donem el tret de sortida de l’Any Estellés. »
Izaskun Arretxe, presidenta de Lletres Catalanes
«La biografia que el centenari reclamava per abastir un públic ampli i heterogeni, seobretot ara que Estellés simbolitza més que mai la lluita contra la irracionalitat de l’odi»
Antoni Gómez, Levante-EMV
«Contra bords i lladres, seguim celebrant l’Any Estellés.»
Carme Gregori, professora de la UV
«Açò de Pau Alabajos i Sembra Llibres és essencial. Construir-nos el relat partint dels nostres referents és necessari. Gràcies per no defallir en la recerca d’un país millor i més nostre. »
Natxo Escandell, historiador
«Que ben escrita, editada i plantejada que està aquesta biografia d'Estellés. Un encert haver fet un text informal però alhora rigorós, curt i concís per acostar a qualsevol lector la figura del poeta.»
Marta Cava, bibliotecària
«Molt amè, de fàcil lectura, entretingut, amable, esperançador i ben divertit al descobrir les vivències d'Estellés.»
Aitor Muñoz, creador de contingut
«Estellés mostra, a través d’Alabajos, el costat més humà i profund de les relacions que el poeta va bastir al llarg de la vida, amb la seva dona, Isabel Lorente, i els seus fills, o amb els seus amics. [...] Aquest és un llibre per tenir i rellegir.»
Júlia Costa, llegir.cat
«Pau Alabajos s'ha endinsat en la vida d'un dels poetes valencians més populars. Una lectura imperdible ara que fa cent anys del naixement d'un poeta que l'actual govern valencià de dretes ha pretès ignorar.»
Toni Puntí, TV3
«El llibre no es limita a narrar una vida, és l’escenari per a una reflexió més àmplia sobre la importància de la memòria i el treball per la llibertat d’expressió. Una veu col·lectiva de resiliència i identitat. Menystenir a Estellés equival a menystenir la nostra història: davant el silenci de les institucions públiques valencianes, és el carrer qui està alimentant la gran foguera en honor del seu poeta.»
Victor Benavides, Va de Llibres

Pau Alabajos

Pau Alabajos (Torrent, 1982) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València. La seua trajectòria artística sempre ha estat lligada a la música i a la poesia de Vicent Andrés Estellés. Ha publicat tres discos amb cançons inspirades en els versos del poeta de Burjassot: Pau Alabajos diu Mural del País Valencià de Vicent Andrés Estellés (Bureo Músiques, 2013), Ciutat a cau d’orella (Bureo Músiques, 2018) i Una granota viva a la butxaca (RGB Suports, 2024). A més a més, imparteix tallers didàctics en instituts de secundària i universitats sobre la Nova Cançó i sobre poesia estellesiana. En l’àmbit literari, Pau Alabajos ha publicat dos textos teatrals, Hotel Fontana (Bromera, 2019) i El tocadiscos de Joan Fuster (Bromera, 2022). L’any 2024, coincidint amb el centenari del naixement del fill del forner, estrena un espectacle teatral-musical titulat Arbres de pols, inspirat en un poema homònim del Llibre de meravelles.

Premsa

«Un viatge a través dels seus poemes. Una obra única»
À Punt NTC
«Vicent Andrés Estellés: l'any del poeta del poble»
Moisés Pérez, El Temps, 18/01/2024
«Donen el tret d'eixida a l'Any Estellés a Burjassot»
Joan Canela, Diari La Veu, 18/01/2024
«Pau Alabajos, autor de la primera biografia d’Estellés.»
Manuel Lillo, Diari La Veu, 24/01/2024
«Entrevista Pau Alabajos a Territori Sonor»
Territori Sonor, À Punt, 06/02/2024

Subscriu-te al butlletí de SEMBRA per estar al corrent de les nostres novetats, propostes i activitats.